
Hoe fan ik ook ben van het hele sensory gebeuren en invation to play, mogen we niet vergeten dat mijn dochter bijna 6 is en al wat jaren sensorisch spel op haar teller heeft. Ze speelt anders dan een jong aapje dat er net kennis mee maakt, of een groter aapje, dat nog geen ervaring heeft in sensorisch spel. Als je aan hun teveel aanbod geeft, loopt het gegarandeerd mis en ik leg je uit waarom!
Bij jonge kinderen is het dus verstandiger om te beginnen met kleinere sensory bins om verschillende redenen:
💜Overweldiging voorkomen:
Een te grote sensory bin en daarmee bedoel ik niet de ‘grootte’ maar het aantal materialen dat aangeboden word, kan overweldigend zijn voor jonge kinderen, vooral als ze nog niet gewend zijn aan deze vorm van spelen. Een kleinere bin met minder opties helpt hen focus te houden en het spel op een gestructureerde manier te verkennen.
💜Beperkte motorische vaardigheden:
Jonge kinderen zijn nog bezig met het ontwikkelen van hun fijne en grove motoriek. Een kleine sensory bin biedt hen een meer beheersbare omgeving om te oefenen met grijpen, scheppen en verplaatsen van materialen.
💜Veiligheid:
Bij een kleinere sensory bin is het makkelijker om toezicht te houden en ervoor te zorgen dat kinderen geen gevaarlijke materialen in hun mond stoppen. Dit is belangrijk omdat jonge kinderen graag dingen ontdekken door eraan te likken of te proeven.
💜Bevordering van gefocust spel:
Een kleinere bin richt de aandacht van het kind op een specifiek soort sensorische ervaring (zoals zand, water of rijst), zonder dat ze worden afgeleid door een overdaad aan prikkels.
💜Gemakkelijker opruimen:
Voor ouders of verzorgers is het ook makkelijker om een kleinere bin op te zetten en op te ruimen. Dit moedigt je misschien wel aan om vaker sensory play aan te bieden.
Door klein te beginnen, kunnen kinderen langzaam wennen aan de activiteit, leren omgaan met de materialen, en bouw je de complexiteit later op als ze er meer ervaring mee hebben. Zoals deze bin met rijst, katoenen balletjes, potjes en schepjes.
Zouden jullie het leuk vinden als in vaker ‘kleinere’ bins deel?
Liefs, kim
😘
Reactie plaatsen
Reacties